Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

"Uranija", Ž. M. G. Le Klezio, prevod: Miloš Konstantinović

 

ImageOVO JE KNJIGA francusko-mauricijuskog proznog pisca, nobelovca, koji pripoveda o Kamposu, komuni iz osamdesetih godina prošlog veka, nastaloj na temeljima nekadašnje jezuitske kolonije u Meksiku. Glavni junak je Danijel, geolog, koji dolazi u Emporio, radionicu istraživanja i visokog obrazovanja posvećenu društvenim naukama i znanju, gde upoznaje naučnike sa svih strana sveta, ali i Daliju, revolucionarku iz Portorika sa kojom stupa u intimnu vezu. Danijela, više od izučavanja geologije Doline, zanima da sazna što više o Kamposu. Mladi Rafael, stanovnik Kamposa, otkriva mu čitav jedan svet za koji je mislio da može da postoji samo u knjigama. Rafael mu priča "o zemlji koja je ismišljena za utopije. Van vremena, pomalo nigde. [...] jedinom mestu na svetu na kome je jedan čovek, i to ne bilo ko, don Vasko de Kiroga, prvi biskup Mičoakana, doslovno realizovao utopiju Tomasa Mora, sprovodeći u delo sve principe [...]" Ispisujući zavodljive stranice (jezikom i stilom kojim se, postupno, rečenica i interpunkcija dovode do iščeznuća) o slobodi, idealima i ljudskosti, Le Klezio stvara priču na temeljima sopstvenog bogatog iskustva.

 

TIPIČAN ODLOMAK: "Uvek sam mrzeo voajerski turizam... pisce koji misle da je jedna čaša piva na prljavom stolu u nekoj rupi, u zagušljivom vazduhu, buci autobusa koji se raspadaju, falš muzi iz džuboksa na Kubi, u Manili, Tegusikalpi, da je to... život."

 

PRVA REČENICA GLASI: "Bio je rat."

 

P(RET)OSLEDNJA REČENICA GLASI: "Nema se razloga za optimizam. Ipak, ono što nas još uvek spaja, Daliju i mene, i što nam daje nadu, jeste uverenost da je zemlja Uranija zaista postojala, i da smo joj bili svedoci."

 

KADA BI OVA KNJIGA IMALA MIRIS: mirisala bi na Curindas - lišće za pečenje i Uchepos - kolač od slatkog kukuruza.

 

PRONAĐITE SLIČNE KNJIGE: Među Le Kleziovim knjigama - "Meksički san ili prekinuta misao", "Pustinja", "Groznica", "Voljena zemlja", "Rat", "Tužbalica o gladi"...

 

PREPORUKA ZA ČITANJE: Nedeljom pre ručka, jer sit gladnom ne veruje.

 

Autor: Srđan V. Tešin (Blic)

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement