Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

"Hermelin, izabrane i nove priče", Mileta Prodanović, "Stubovi kulture"

 

ImageOVO JE KNJIGA izabranih i novih kratkih proza jednog od najeruditnijih srpskih pisaca srednje generacije. Prodanovićeva je poetika - iz rane pripovedačke faze kao i iz zrelog perioda - zasnovana na miksu ironije, sarkazma, političke satire, dokumentaristike, esejistike, fantastike i ispovednog tona (koji se ponekad svi zajedno mogu naći u istoj priči). Ovakvu poetiku na okupu drže njegovi jasno i razgovetno iskazani etičko-politički stavovi. Za većinu priča važi ono što je lucidno primetio T. Pančić: "Prodanovićeve 'iščašene' parabole zapravo slikaju iracionalno neobjašnjive posledice odsustva morala i sveukupne inverzije vrednosti u našem svetu." Kao snažne političke alegorije izdvajaju se priče "Nebeska opera", "Kraljica koja peva" i "Novi ljudi u staroj kući". Treba biti smeo pisac pa reći da "naša slavna istorija, i novija i starija, nije ništa drugo nego orman pun kostura". Razumljivo je što su "podsticaji za [mnoge] priče došli iz stvarnosti, čak iz vrlo konkretnih situacija", jer ako se u obziru uzmu Prodanovićeve opsesivne teme oličene u razobličavanju smutnih devedesetih, onda je zaista tanka, gotovo nevidljiva, linija između faction i fiction.

 

ŠTA JE VRLINA OVE KNJIGE: Retko ko u aktuelnoj srpskoj književnosti uspeva da uticaj dnevne politke podigne na tako visok umetnički nivo kao što to uspeva Prodanović.

 

PRVA REČENICA GLASI: "Visoko na padinama planine Jelice, prema jugu, sa pogledom na široku i pitomu Dragačevsku kotlinu, nalazi se razbacano selo Goračići."

 

POSLEDNJA REČENICA GLASI: "Sve što se događa protiče pod tmurnom senkom, ukratko, nedostaje mi bublo."

 

KADA BI OVA KNJIGA IMALA MIRIS: mirisala bi na dim koji je ostao nakon razvejanih "koncentričnih krugova gluposti i neznanja".

 

PRONAĐITE SLIČNE KNJIGE: "Putopisi po slikama i etiketama", "Nebeska opera" i "Agnec".

 

PREPORUKA ZA ČITANJE: Triput dnevno, posle jela.

 

Autor: Srđan V. Tešin (Blic)

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement