Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

"Taoci", Sandra Petrušić, "Plato"

 

ImageOVO JESTE KNJIGA ALI reč je o žanrovskoj prozi novinarke koja je, drugim sredstvima, skoro pa literaturnim, imala nameru da ukaže na "prepoznatljive situacije iz naše političke i društvene stvarnosti". Njena osnovna ideja je u dobroj meri realizovana u formi krimi-romana, sa elementima (u tragovima) političkog trilera, psudo socijalno- filozofskog romana i tsl. Roman je podeljen u dve celine: "Prvih nekoliko dana" i "Tri godine kasnije". Junakinja, simboličkog imena Sofija, zaista je filozofkinja, koja živi u svojoj kuli od slonovače, a njena nadmenost i prezir prema "malim ljudima" ruši se onog trenutka da joj, greškom, biva ubijen muž. Tri godine je, potom, provela ne izlazeći iz kuće, a onda joj u stan uleće snajperista koji je, čas pre toga, izvršio atentat na ministra ekonomije; Sofija postaje talac atentatora. Spisateljica se pita: "Da li su taoci oni koji ne pristaju na diktat nasilja, primitivizma i udvoričke politike ili su taoci i svi oni koji su prinuđeni da žive u našoj svakodnevici?" Ova dilema je naročito dirnula u srca članove NIN-ovog žirija, čim su ovu knjigu uvrstili u uži izbor za roman godine.

 

TIPIČNA REČENICA (1): KO JE DOBAR MOMAK? Žrtve, poput supruga: "Moj muž nije ubijen, nije to bio atentat na njega, on je bio samo prevodilac mete... On je ono što vi zovete kolateralna šteta. [...] Bio je samo jedan od mnogih koji je bio na pogrešnom mestu i u pogrešno vreme."

 

TIPIČNA REČENICA (2): KO SU ZLI MOMCI? Atentatori, poput snajperiste: "U poslednjih petnaest godina mahom se tako gubio život... Nije to bio njegov rat [muževljev, op.aut.], on je samo govorio mnogo stranih jezika, a ljudi poput tebe su pucali preko njegove glave. Uvek je neko imao neki razlog da puca, ranije ili kasnije svako će biti pogođen."

 

ŠTA KAŽE UNIVERZALNI SUD BLOGA? "U moru knjiga čitalac ne zna za koju da se odluči i normalno je da izbor pravi na osnovu onoga što je kritika rekla, a ona tako malo i tako retko nešto kaže. [S.P.]"

 

OD AUTORKE OVOG BESTSELERA SU I: "Bizarni svet skoro bivše novinarke" i "Nas dve".

 

Autor: Srđan V. Tešin (Blic)

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement