Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Predrag Crnković: "Uvod u srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima", VBZ Beograd

 

ImageOVO JE KNJIGA ALI je i "prvi srpski literarni triler" uz pokušaj "prevrednovanja savremene srpske proze". Roman, naučnički naslovljen, čine četiri celine: u prvom, pisac Milivoj Ždralović, piše svoju labudovu pesmu u vidu romana "Zenitista u sumrak", ali - čak uz protežiranje Mihajla Pantića - ipak ostaje bez NIN-ove nagrade, koja mu je potrebna da bi od honorara platio lečenje ćerke Milene, na koncu, izvršava samoubistvo i ubistvo tako što je, skočivši sa sprata, pao na glavu Marku Vidojkoviću, aktuelnom dobitniku NIN-ove nagrade koji se honorara odrekao baš u Ždraletovu korist; zatim sledi odlomak o Arseniju Bogosavljeviću, asistentu na katedri za srpsku književnost koji utilatiristički ne bira načina ne bi li se ostvario i kao pisac; potom sledi treći deo o nacionalistički nastrojenom mladom Rastku Popadiću, ubici i literati kome omiljeni profesor Slavko Lekić preotima devojku i zbog toga sam sebi zapečati sudbinu; i, na koncu, četvrti deo govori o slavnom piscu Predragu Crnkoviću, pripovedaču, "neprevaziđnom majstoru kratke forme", koji rolanbartovski netragom nestaje iz sopstvenog romana. Ovaj roman je pokušaj pružanja jednog od mogućih pogleda na sociologiju književnosti te ukazuje na spregu između književnog i političkog života. Romanom, u većini, defiluju pisci i političari, poput Dobrice Ćosića, Tita, Đorđa Pisareva, Slobodana Tišme, Oskara Daviča, Dubravke Ugrešić, Slobodana Miloševića, Borislava Jovića, Mirka Kovača...

 

TIPIČNI ODLOMAK: "[...] Teofil Pančić je napisao da je za njega moralni pobednik NIN-ove nagrade Marko Vidojković, a komentarišći glasine o Ždralovićevoj bolesti, zapitao se - 'Pa, da li se u ovoj zemlji nagrade dodeljuju bolesnima umesto zdravstvenog osiguranja? Gde mi živimo? zabranimo zdravima, mladima i pravima da pišu knjige!'"

 

KO SU ZLI/DOBRI MOMCI? U književnom svetu, po Crnkoviću, kao i u političkom, nema podele na zle i dobre momke: svi su istovremeno i zli i dobri, te, po autoru, jednog dana možeš leći kao Danilo Kiš, a probuditi se kao Milovan Danojlić.

 

ŠTA KAŽE UNIVERZALNI SUD BLOGA? "Novi roman Predraga Crnkovića govori važne stvari, na zanimljiv i književno uverljiv način, ali propušta priliku da upokoji vampira zvanog srbijanska književna politika. Ova sintagma ostaje za njega nerešiva dilema. To ga međutim, ne čini manje odličnim piscem, već samo njegov roman čini na neki način nedorečenom knjigom." (V.A.)

 

OD AUTORA OVOG ROMANA JE I: "Beograd za pokojnike"

Autor: Srđan V. Tešin

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement