Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Bojan Babić: "Neljudska komedija", Algoritam Media

 

ImageOVO JE KNJIGA-KONCEPT iskusnog kopirajtera sa diplomom Filološkog fakulteta. Od primesa autentičnog, punokrvnog pričanja, ali najviše putem genetski modifikovanih citata i persiflaža, autor sklapa tekstualni mozaik od prigodnih govora za političke i reklamne kampanje, pseudodrame, frivolnih matematičkih zadataka, dijaloga iz pakla podsvesti, nekorisnih uputstava za potrebu... Ono što pisac započne kao smislen diskurs, završi u logoreji. Stefan Stefanović, samozadovoljni kreativni direktor marketinške agencije PolitBiro, a koga bilo kad i u bilo koje vreme bilo ko može kupiti, privremeno zalečen na odeljenju za onkologiju, lomi stvarni svet na komade i gubi se u lavirintu političkih kampanja, konvencija i slogana, i jalovog literarnog pregnuća. Stvarnost više ne postoji za Stefana. Stvarnost je samo ono što kaže šef kabineta premijera za koga Stefanović radi.

 

ŠTA JE PROBLEM OVE KNJIGE: Tamo gde je autor najupečatljiviji, recimo u opisima skvota u Stefanovom komšiluku i karakterizovanju mlađahne skvoterke Meri, koncept knjige uskraćuje prostor. Šteta.

 

TIPIČAN ODLOMAK GLASI: "Stefan je sada shvatio da ceo taj roman o Kazimiru protiče bez radnje utemeljene na uzročno-posledičnom principu, da se sastoji od nanizanih prizora i kratkih epizoda, od kojih su neke bile vrlo maštovite, ali većina njih je samo popunjavala stranice sa preširokim marginama."

 

OVA KNJIGA MIRIŠE: na sintetičku hranu.

 

PRONAĐITE SLIČNOSTI: sa knjigama Borisa Vijana.

 

PREPORUKA ZA ČITANJE: tokom nekakve predizborne konvencije.

Autor: Srđan V. Tešin

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement