Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Ana Gavalda: "Želeo bih da me neko negde čeka", Paideia, prevod: Ana A. Jovanović

 

ImageOVO JE KNJIGA koju čini dvanaest vanserijskih priča o sudbinama običnih ljudi. Istovremeno ironične, opore, nemilosrdne i zabavne, one ukazuju na ono što se najčešće ne vidi, kao što je ljubav bližnjih, jer stoji previše blizu očiju. Recimo, junakinja priče "Na Bulevaru Sen-Žermen-de-Pre" odustaje od ljubavi koliko zbog svoje oholosti, toliko i zbog toga što je njenom udvaraču u nezgodnom momentu zazvonio mobilni. Nasuprot njoj, junakinja priče "Test na trudnoću" pokušava da, ne uplićući druge ljude, uz osmeh, užasnu nesreću zadrži samo za sebe. U priči "Čedna", pop zvezdi, kojoj je pola života izbrisao heroin, fotografkinja Čedna - ukazujući na pervertirani odnos između javnog i privatnog života - snima isključivo šake, jer je to jedno što još valja na njemu. U priči "Odsustvo", prikazana je sva snaga bratske ljubavi i iznenađujući efekat pretpubertetske ljubavi koja se, napokon, ostvaruje i to naga, obmotana trakom za uvijanje poklona. Beskrajno duhovite priče "Junior", o pregaženom vepru koji oživi na zadnjem sedištu preskupog "jaguara" i "Epilog", o ironičnom opisu neuspešne predaje rukopisa zbirke priča blaziranom izdavaču, stoje nasuprot teškim pričama"Glavna vest u crnoj hronici", o trgovačkom putniku koji nenamerno izaziva lančani sudar u kome gine na desetine osoba i "Sitni vez", o veterinarki koju siluju pijani seljaci koje ona potom kastrira, a najokrutnijem testise zašije iznad Adamove jabučice. Neprocenjivo iskustvo čitanja!

 

ŠTA JE KVALITET OVE KNJIGE: Ako biste pokušali da protresete bilo koju od priča najsnažnije što možete, iz nje ne bi ispao čak ni jedan suvišan zarez.

 

PRVI PASUS GLASI: "Sen-Žermen-de-Pre?!... Znam šta ćete mi kazati: 'Gospode Bože, pa to je već bezbroj puta opisano, draga moja, zaboga... Fransoaz Sagan je to sve ispičala pre tebe, i toliiiiko veštije!"

 

POSLEDNJE TRI REČENICE GLASE: "U svakom slučaju, moj se rukopis sad nalazio u rukama najlepše devojke na svetu. Bila je to utešna pomisao. Donekle."

 

OVA KNJIGA IMA UKUS: Mesa sa sočivom i četvrt litre rozea.

 

PRONAĐITE SLIČNE KNJIGE: Lengold.

 

PREPORUKA ZA ČITANJE: Danas.

Autor: Srđan V. Tešin

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement