Plastelin - Online magazin - Knjiga: Želeo bih da me neko negde čeka
 
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Ana Gavalda: "Želeo bih da me neko negde čeka", Paideia, prevod: Ana A. Jovanović

 

ImageOVO JE KNJIGA koju čini dvanaest vanserijskih priča o sudbinama običnih ljudi. Istovremeno ironične, opore, nemilosrdne i zabavne, one ukazuju na ono što se najčešće ne vidi, kao što je ljubav bližnjih, jer stoji previše blizu očiju. Recimo, junakinja priče "Na Bulevaru Sen-Žermen-de-Pre" odustaje od ljubavi koliko zbog svoje oholosti, toliko i zbog toga što je njenom udvaraču u nezgodnom momentu zazvonio mobilni. Nasuprot njoj, junakinja priče "Test na trudnoću" pokušava da, ne uplićući druge ljude, uz osmeh, užasnu nesreću zadrži samo za sebe. U priči "Čedna", pop zvezdi, kojoj je pola života izbrisao heroin, fotografkinja Čedna - ukazujući na pervertirani odnos između javnog i privatnog života - snima isključivo šake, jer je to jedno što još valja na njemu. U priči "Odsustvo", prikazana je sva snaga bratske ljubavi i iznenađujući efekat pretpubertetske ljubavi koja se, napokon, ostvaruje i to naga, obmotana trakom za uvijanje poklona. Beskrajno duhovite priče "Junior", o pregaženom vepru koji oživi na zadnjem sedištu preskupog "jaguara" i "Epilog", o ironičnom opisu neuspešne predaje rukopisa zbirke priča blaziranom izdavaču, stoje nasuprot teškim pričama"Glavna vest u crnoj hronici", o trgovačkom putniku koji nenamerno izaziva lančani sudar u kome gine na desetine osoba i "Sitni vez", o veterinarki koju siluju pijani seljaci koje ona potom kastrira, a najokrutnijem testise zašije iznad Adamove jabučice. Neprocenjivo iskustvo čitanja!

 

ŠTA JE KVALITET OVE KNJIGE: Ako biste pokušali da protresete bilo koju od priča najsnažnije što možete, iz nje ne bi ispao čak ni jedan suvišan zarez.

 

PRVI PASUS GLASI: "Sen-Žermen-de-Pre?!... Znam šta ćete mi kazati: 'Gospode Bože, pa to je već bezbroj puta opisano, draga moja, zaboga... Fransoaz Sagan je to sve ispičala pre tebe, i toliiiiko veštije!"

 

POSLEDNJE TRI REČENICE GLASE: "U svakom slučaju, moj se rukopis sad nalazio u rukama najlepše devojke na svetu. Bila je to utešna pomisao. Donekle."

 

OVA KNJIGA IMA UKUS: Mesa sa sočivom i četvrt litre rozea.

 

PRONAĐITE SLIČNE KNJIGE: Lengold.

 

PREPORUKA ZA ČITANJE: Danas.

Autor: Srđan V. Tešin

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement