Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Mirko Demić: "Trezvenjaci na pijanoj lađi", Agora

 

ImageOVO JE KNJIGA KOJA ME JE ODVELA u srce složenih srpsko-hrvatskih (istorijskih, političkih i umetničkih) odnosa, veza, sukoba i uticaja. Kroz dvadeset i devet poglavlja od kojih su dvadeset i tri naslovljena nazivima železničkih stanica na trasi od Beograda do Zagreba, pratimo putovanje jednog brata ka drugom, koji su za vreme rata u Hrvatskoj bili na suprotstavljenim stranama. Glavni protagonista romana, Pavle, razapet je između pripadanja i nepripadanja naciji, ženi, porodici... Pisac u ovaj srpsko-hrvatski roman uvlači znamenite raspolućene Srbe i Hrvate: Ujevića, Matoša, Preradovića, braću Micić, Crnjanskog, Krležu... Ovo je roman o prokletstvu zagraničnih ljudi, onih koji su osetili užase izbeglištva, odbacivanja, progonstva... Pravog odgovora na "prokletstvo porekla" nema.

 

DUBOKO U KNJIZI POKAZAO SE NJEN PROBLEM: da se ne može uobličiti odnos između mene/nas i njega/njih, stvarnog i imaginarnog, jave i sna, istorije i mita, jer, kako je zapazio Gombrovič: "Opštenje sa prošlošću je njeno stalno dorađivanje..." pa je zato prošlost onda haotična, slučajna, fragmentarna, nedovršena... Ali baš zato su nam prekopotrebna ovakva književna suočavanje sa prošlošću, "zarad unutarnje slobode i slobode volje" (Š. Hilsberg).

 

PRVA REČENICA GLASI: "Međutim i putujem! - dve su reči za koje sam dugo verovao da mi senče i određuju život, na način kako to čine noć i dan, san i java, rađanje i umiranje.".

 

POSLEDNJE REČENICE GLASE: "Međutim, ja i dalje - putujem. Uprkos prividu da je putovanje okončano. Putujem, međutim, tamo, gdje nema ni bratstva ni sestrinstva. Gdje smo svi - niko i ništa. Tamo gdje nismo ni pepeo ni prah. Putujem u Međutim"

 

KADA BI OVA KNJIGA BILA GRAD, BIO BI: po danu - beli Zagreb grad, a kad padne noć - Beograd.

 

DOK DRŽIM OVU KNJIGU U RUKAMA, ČINI MI SE: da je književnost pre na strani "neuobličenog ili nedovršenosti", kao što je govorio Gombrovič, na kog se autor poziva.

 

PREPORUKA ZA ČITANJE: U vozu za Veneciju.

 

Srđan V. Tešin ("Blic")

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement