RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Benjamin Finger - For You , Sleepsleeper (How Is Annie Records, 2010)

 

ImageZbor slušalaca upoznat sa sklonostima Benjamina Fingera (režija, muzika, fotografija, putovanja…) ovako je nešto i očekivao: da drugi album ne (za)zvuči kao drugi, pre kao četvrti ili peti. Finger (polovina sjajnog Beneva Vs. Clark Nova) je očito nekakav norveški free energy device, a sigurno da je notar primećenih svetova.

 

Woods Of Broccoli, Benov debi na How Is Annie Records (2008) bio je uzdizanje iz mesta i osvrtanje naokolo, tj. naslednik For You Sleepsleeper (2010) je patentiranoj muzičko-ideološkoj utopiji dao i percepciju raznih vremena i prostora, realnih i/li (i)realnih. Insajderi iz How is Annie Records su u promomaterijalu naglasili elektronske uticaje The Orb ili Future Sound Of London i istina je da ponegde češće zabruji masivan elektronski zvuk ranih devedesetih. Uz to, matricu debija je Finger dosetljivo zamastio progresivom, umrljanom ambijentalom i sve zanormirao u(z) hrapavu pop muziku. Ono najbitnije, BF i pored gomile zvukova nije zalutao u samozadovoljni žongleraj, te Sleepsleeper nije napadna tvorevina. Istini za volju, nije ni lako svarljiva večera i zahteva aktivan špileraj. Ehh, kako bi grandomani na ovako zamešateljstvo od albuma izdangubili nekoliko godina produkcije, a Finger bez nagoveštaja nestrpljenja komotno putuje i govori o tajni & lakoći svog rada.

 

BBC je svojevremeno pravio serijale Around The World in 80 (gardens/religions...) gde je kombinovao aspekte raznih/sličnih stvari, a čini se da BF na ovaj način sebi s vremena na vreme priušti serijale sličnog tipa. Stprljivim i koncentrisanim da proprate njegove aktivnosti, sve to može biti inspiracija, okrepljenje i motiv da ojačaju i/ili izoštre pažnju za sopstvena putovanja. To i jeste bonifikacija na ciljnoj liniji Sleepsleepera, što je neprocenjivo kada se setimo da sve, pa i slušanje ove ploče prođe brže nego što mislimo.

 

Autor: Mileta Okiljević

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement