Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Ispod crte

 

AUTOR: Srđan V. Tešin
IZDAVAČ: Stubovi kulture
BROJ STRANA: 165
ISBN: 978-86-7979-305-8
POVEZ: mek
CENA: 520 dinara

 

ImageOVO JE KNJIGA PRIČA: u kojoj autor u centar ineresovanja stavlja fikcionalizovano kikindsko naselje Mars i stanovnike jedne zgrade. Vešto u pripovedanju mitologizujućih naočigled male stvari iz života svojih "običnih ljudi" (autorovog alter ega - profesora muzičkog i veronauke i njegove žene, novinarke lokalnog lista, koji su glavni junaci), Tešin stvara sliku sveta koja je blago ironična, ali pre svega duhovita. Isti junaci prelaze iz priče u u priču, nalaze se u mogućim, ali i neobičnim situacijama koje autor nizom suptilnih kulturoloških referenci asocijativno širi, pa tako nadilaze relativno skučen narativni okvir, a likovi postaju pravi heroji svakodnevice u knjizi koja se približila romanu.

 

ŠTA JE KVALITET OVE KNJIGE: To što iz toposa naše sumorne ovovremene stvarnosti na inventivan način izvlači i modeluje zanimljive, iako u suštini već mnogo puta obrađivane teme (međususedski odnosi, lokalni mangupi, školske dogodovštine itd). Oneobičavanje i - za naše vreme vrlo retki - nezlobivi i često lirizovani duhoviti obrti, kao i narativna ekonomija, omogućili su Tešinu da iz relativno jednostave pripovedne građe izvuče maksimum literarnih efekata.

 

PRVA REČENICA GLASI: "Sanjam da neki brkati muškarac sličan Burdušu naskače na moju Milku kao vepar."

 

POSLEDNJA REČENICA GLASI: "Htela sam samo da ti kažem da sam, pišući ti o pričama koje nikada neću napisati, shvatila da je priča samo ono što bih dozvolila da mi tupim nožem urežu u kožu, i izvini što sam ti svojim pismima zatrpala sanduče za elektronsku poštu."

 

KADA BI OVA KNJIGA IMALA UKUS: bio bi to ukus ćevapa, šopske salate i crnog piva koje glavni junaci naručuju u kafani "Šipak", jer nema sumnje da ćete biti čitalački siti i veselo raspoloženi nakon čitanja ove knjige.

 

PRONAĐITE SLIČNE KNJIGE: među prethodnim knjigama autora ili među knjigama Singera, Basare ili Vuleta Žurića.

 

PREPORUKA ZA ČITANJE: Sada, pred jesen, kada blago distorzična i ironična slika Tešinovog pripovedanja sveta može da baci nenametljivo lucidno svetlo na još jednu godinu ispod crte.

 

Autor: Mladen Vesković (Blic)

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement