Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

NASLOV: Zločin i kazna
AUTOR: Boris Dežulović
IZDAVAČ: VBZ

 

ImageOVO JE KNJIGA-ZBORNIK kolumni koje je u protekle tri godine Dežulović pisao za Alo!, E-novine, Nezavisne, Peščanik i Dosije. Knjigu čini 61 tekst, sortiran u tri celine: "Srbija, zemlja čuda", "Ekskurzija u Jasenovcu" i "Nož, žica, dva-tri vica", kojima prethodi uvod u vidu teksta "Kratka povjest Srbije XX stoljeća". U toj dajdžest verziji srpske istorije Dežulović je, prateći sudbinu jedne vile na Dedinju i sudbine njenih zakonitih i nezakonitih vlasnika, o Srbiji rekao, oslanjajući se na Makijavelija, ono najvažnije: nema te vlasti koja se neće truditi da vlada i pobeđuje služeći se sredstvima koja se uvek imaju smatrati časnim, jer narod voli samo časne pobednike. E takva vlast i takav narod - pobednički, naravno - inspirišu Dežulovića. Naročito je indikativan tekst o dr Dabiću koji patentira đoka-kolu, tj. vlastitu mokraću kojom leči impotenciju i karcinom. I potpuno je tačan zaključak da je ideja o samoisceliteljskim kapacitetima čoveka i reciklaži telesnih izlučevnina preživela hapšenje R.K. aka D.D.: eno je u parlamentu, na televiziji, u akademiji, na univerzitetu, u tabloidima, na koncertima, u strankama... Niko od njih nije pošteđen Dežulovićeve duhovite analize i vivisekcije.
DUBOKO U KNJIZI POKAZALA SE NJENA VRLINA: Svakovrsno politički obogaljena Srbija dobila je svoju verziju "Zločina i kazne", a jednako iracionalna i neshvatljiva politička scena u Hrvatskoj od Dežulovića je dobila "Crveno i crno". Za obe knjige važe ove reči: "Smijući se i rugajući političarima, medijskim osobama, crkvenim velikodostojnicima, manijacima, ubojicama, generalima, diktatorima, ratnim zločincima, svim tim našim nakaznim ikonama, Dežulović se u stvari smije nama samima..."
PRVA REČENICA GLASI: "Osmog jula 1900. godine kralj Aleksandar Obrenović svečano je objavio da je zaprosio ruku Drage Lunjevice-Mašin."
JEDNA OD POSLEDNJIH rečenica glasi: "I na kraju, jasno - 'tragedija'."
PREPORUKA ZA ČITANJE: Pod hitno!

 

Srđan V. Tešin ("Blic")

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement