Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

NASLOV: Muzej savremne umetnosti
AUTOR: Andrija Matić
IZDAVAČ: Stubovi kulture

 

ImageOVO JE KNJIGA PRIČA KOJA ME JE ODVELA u književni lavirint idealan za savremene Tezeje-čitače kojima predstoji brzi hod kroz minotaurovske "bolesti modernog doba" kao što su: sajbersvet, sajberseks, sajberpolitika, radikalizacija umetnosti performansa, japizacija, tranzicija, isljučivost religijskog pogleda na svet, otuđenost i asocijalnost, sveopšte prisluškivanje i praćenje, eutanazija... U devet priča, među kojima se po uspešnosti izdvajaju "Mladenova sajber avantura", "Monah Serafim" i "Elektronski špijun", autor, držeći se čvrsto priče/skaza, ne padajući u iskušenje da poenitra nekakvim jeftinim vicem ili anegdotom, ispisuje veoma potentne, razrađene, uverljive, stilski ujednačene i jezički dosledne proze. Autor se ne libi da u tekst ugradi i politički zapaljive teme poput aktualizacije i literarizacije pitanja odgovornosti Matere Crkve za huškanje na ratne zločine. Za ocenu kompletne kolekcije priča može poslužiti ono što je na jednom mestu autor autopoetički izrekao: "Činilo mi se da pre toga ni u jednom tekstu nisam ostvario takvo jedinstvo radnje, stila i umetničke dubine." Amen.
U KNJIZI SE POKAZALA NJENA KRITIČNA TAČKA: Možda su priče "Narcis i Don Žuan" i "Prijatelji", u kojima opisuje poremećene odnose između ljubavnika i prijatelja, jedina slaba mesta u knjizi, jer je u njima autor napustio korpus društveno-političkih tema kojima se sve vreme tako vešto bavio, a to je neminovno uticalo na čvrstinu konstrukcije cele zbirke.
PRVA REČENICA GLASI: "Na izložbe sam počeo redovno da idem kada sam upisao slikarski odsek na Fakultetu likovnih umetnosti."
POSLEDNJE REČENICE GLASE: "Jer dilema je odjednom nestala. Bilo mi je sasvim jasno šta treba da radim."
KADA BI OVA KNJIGA BILA GRAD, BIO BI: Amsterdam, zbog rečenice: "Boravak u gradu greha bivao je sve prijatniji."
DOK DRŽIM OVU KNJIGU U RUKAMA, ČINI MI SE: tačnije, siguran sam u to, da se na ovdašnjoj književnoj sceni dogodio prevrat, a da je Matić jedan od kolovođa.
PREPORUKA ZA ČITANJE: Obavezno pročitati i prethodne knjige ovog autora "Nestanak Zdenka Kuprešanina" i "Šaht".

 

Srđan V. Tešin ("Blic")

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement