Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

NASLOV: Legenda o Pendragonu
AUTOR: Antal Serb
IZDAVAČ: Stubovi kulture
PREVOD: Arpad Vicko

 

ImageOVO JE ROMAN-PRVENAC tragičkog mađarskog pisca, vrhunskog intelektualca, kog su 1944. godine fašisti zatukli kundacima u konclogoru u Balfu. "Legenda o Pendragonu" svojvrsna je parodija gotičkog romana, u kojoj provejavaju natprirodni, mistični - čak i kriminalistički i avanturistički - sadržaji. Jan Batki, naučnik iz Budimpešte, navodno, sasvim slučajno biva upleten u misterije i žive legende kojima se diči plemićka porodica erla od Gvineda. Batki otkriva da je jedan od erlova, Ejsaf Pendragon, bio niko drugi do Rozenkrojc, osnivač bratstva Ružinog Krsta, sa kojim započinje nizanje serije neobičnih, mističnih pojava: otkriće eliksira besmrtnosti, najezda letećih ponoćnih konjanika i nezemaljskih bića nad kojima se vrše naučni eksperimenti, paradiranje avetinjskih prilika... U te natprirodne stvari, upliću se i sasvim proste teme kao što su otimačina u vezi sa nesagledivim nasledstvom Viljema Roskoa, arhineprijatelja erla Pendragona, ubistvo plaćenog ubice, Batkijevo ljubavisanje sa plemkinjama ili potraga za ukradenim alhemičarskim rukopisima.
TIPIČNI ODLOMAK: "Dok smo sedeli u njegovoj kočiji upitao me je da li mi se dopala devica, što me je iznenadilo, budući da sam to pitanje smatrao nedoličnim s obzirom na ozbiljnost situacije. Ali milord Bonaventura bio je pravi epikurejac, on je i za Kamenom Mudrosti tragao samo zato da bi, dokopavši se nemerljivih količina zlata, i svoja uživanja nemerljivo umnožio. Zato nikad nije ni našao Kamen Mudrosti."
KO SU ZLI MOMCI? Ajlin Sent Kler/gospođa Rosko, Džejms Morvin, Džorž Maloni.
KO SU DOBRI MOMCI? Jan Batki, Oven Alster Džon Pendragon od Lanvigana, Ozborn i Sintija Pendragon, Lene Kreč.
ŠTA KAŽE UNIVERZALNI SUD BLOGA? "Gotski roman jeze, straha i smeha i mračna priča o duhovnoj potrazi u stilu braće Marks, roman 'Legenda o Pendragonu' čitaocu otkriva kako je porozna granica između misterije i parodije."
OD AUTORA OVOG ROMANA JE I: "Putnik i mesečina".

 

Srđan V. Tešin ("Blic")

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement