Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

NASLOV: To je Ales
AUTOR: Jun Fose
IZDAVAČ: Arhipelag
PREVOD: Mirna Stevanović

 

ImageOVO JE ROMAN norveškog pisca čije su knjige prevedene na više od četrdeset jezika. Fose je jedan od najvažnijih savremenih svetskih dramskih pisaca. Ovaj neveliki roman govori o dva traumatična događaja koja se prepliću i nasleđuju generacijama. Prvi se dogodio 17. novembra 1897, kada se, ispavši iz svog poklon-čamca, mali Asle utopio, a drugi govori o jednom utorku, krajem novembra 1979, kada je, negde u dubinama fjorda, nestao dečakov imenjak i potomak. Ove dve smrti potcrtavaju odnose između junaka romana: Ales, Ulava, Kristofera, Brite, dvojice Aslea i Signe. U rasponu od nekoliko stotina godina, uz tamne vode fjorda, porodica utopljenika neprekidno živi u Staroj kući prepunoj duhova prošlosti. Prazninu-koja-proždire vidi Signe i plaši je se. S pravom. Roman je pisan u ispovednom tonu, bez jasne interpunkcije i rečeničkih zakonitosti; u njemu se prepliću različiti glasovi koji se ponekad ne mogu razlučiti. Jezički i psihološki bravurozan tekst.
TIPIČAN ODLOMAK: "To je Ales, pomisli i vidi Ales i njenu gustu crnu kosu, njena mala stopala, njene uske kukove. To je Ales. Ona je majka mog pradede, Kristofera, koji je imao sinove deda-Ulava, i Aslea, onog po kom sam ja dobio ime, onog koji se utopio sa samo sedam godina, onog koji je dobio lep maleni čamac za svoj sedmi rođendan i koji se istog dana utopio, dok se igrao čamcem dole u Uvali [...]"
PRVA REČENICA GLASI: "Vidim Signe kako leži na klupi u dnevoj sobi i gleda poznate stvari [...] gleda ne videći, i sve je kao što je bilo, ništa se nije promenilo, ali je ipak sve drugačije, razmišlja ona [...]"
POSLEDNJA REČENICA GLASI: "[...] i ona ga pogleda i onda skrene pogled sa njega i upravi ga u prazno i onda stavi obe ruke na stomak i sklopi ruke i čujem Signe kako kaže Dragi Isuse, pomozi mi"
KADA BI OVA KNJIGA IMALA MIRIS: zapahnuo bi vas miris luke.
PRONAĐITE SLIČNE KNJIGE: među mnogim knjigama o melanholiji.
PREPORUKA ZA ČITANJE: Tri, četiri, sad.

 

Srđan V. Tešin ("Blic")

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement