Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

NASLOV: Sakupljač ljubavnih kazivanja
AUTOR: Aleksandar Sekulov
IZDAVAČ: Geopoetika
PREVOD: Marija-Joanna Stojadinović

 

ImageOVO JE PREFINJENI ROMAN pisan u najboljoj tradiciji postmodernog pripovedenja: višeznačnog, razbarušenog, eklektičnog, multidisciplinarnog. Grejs Semič, nekada cirkuska artistkinja, baca se u potragu za zbirkom kazivanja o putujućem muškarcu sa kojim je nekada bila u mladosti. Provela je stotine sati s lupom u ruci pre nego što je počela nepogrešivo da razlikuje originalna kazivanja od falsifikata koji su se masovno pojavili u različitim delovima sveta. Kazivanja su zapisivana na najegzotičnijim materijalima: na ljusci jabuke, na glinenim ćupovima, na plamtećem papiru i pčelinjim voskom na srebru. Deo ovog bajkovitog romana, uz indeks i dodatke u vidu spiskova i pisama, dopunio je i Atanas Hranov, bugarski likovni umetnik, koji je prisutan i u samom romanu kao Nasko H. Ovo je vanredno jezički i stilski izveden roman.

 

TIPIČAN ODLOMAK: "Nasko H. je nosio malu smrt u srebrnoj kutijici u džepu svog dvorednog crnog sakoa s visokom kragnom. Poklonio mu ju je visoki beduin na pristaništu u Marakešu dok je Nasko H. besciljno skitao Srednjim morem bezvremenosti. Bilo je dana kada je poklopac kutije bio gladak i taman kao srebrno ogledalo, a u drugima se preko njega pojavljivao lik devojke u bašti sa breskvama, sa letećim ljubičastim paunovima i jedan san bez početka."

 

PRVA REČENICA GLASI: "Grejs Semič je ostatkom svojih dana platila zbirku kazivanja o muškarcu kojeg je napustila jednog amsterdamskog hladnog jutra."

 

POSLEDNJA REČENICA GLASI: "U tom smislu prihvatam da je to dokaz da te nepoznate teritorije zaista postoje, ali da autor beležnice koju Vi posedujete ne postoji."

 

KADA BI OVA KNJIGA IMALA MIRIS: mirisala bi na zeleni čaj, jabukovo drvo koje peva, okean od ruma, suvog grožđa đumbira i meda, lavirint sa pomorandžinim stablima i činiju sa zadivljujućim voćem.

 

PRONAĐITE SLIČNE KNJIGE: Kalvino, Pavić, Bucati, Vijan, Keno...

 

PREPORUKA ZA ČITANJE: Tokom mladog Meseca.

 

Srđan V. Tešin ("Blic")

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement