Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

NASLOV: Pričaj im o bitkama, kraljevima i slonovima
AUTOR: Matijas Enar
IZDAVAČ: Geopoetika
PREVOD: Ivana Misirlić-Bigard

 

ImageOVO JE HRONIKA zasnovana na stvarnim događajima i ličnostima, vešto istkana od citata, ispovesti, biografija, legendi, pisama, stihova... Pisac polazi od jedne istorijske beleške koja se odnosi na poziv koji je sultan Bajazit uputio Mikelanđelu da konstrušie most na Zlatnom rogu. Pre njega se na istom poslu, ali bezuspešno, okušao slavni Leonardo da Vinči. Bežeći od gneva pape Julija II, umetnik stiže u Carigrad. Zastrašuje ga veličina zadatka koji je preuzeo, ali, kako sam priznaje, neutaživa žeđ za novcem i slavom najjači su motiv. Društvo mu pravi pesnik Mesihi, rodom iz Prištine, koji ga uvodi u mistični svet grada koji se ljuljuška između istoka i zapada. Na nekoj pijanki upoznaje zanosnu pevačicu iz Andaluzije sa kojom, očaran njenom lepotom i mistikom, stupa u intimnu vezu. Nakon terevenke, lud od vina i ljubavi, pada u stvaralački zanos. Most izranja iz noći, oblikovan materijom grada. Kao nagradu, Bajazit mu poklanja povelju o posedu u Bosni, koju on, nezadovoljan takvom platom, daje Mesihiju, a koji je, opet, predaje špijunu od koga se obaveštava o zaveri onih koji bi da spreče da nevernik izgradi bogohulni most. Pevačica je ubica, spremna da Mikelanđelu prereže grkljan. Meshi je ubija, a Mikelanđelo, ljut na pesnika kog krivi za svoj udes, napušta Carigrad u tajnosti, bez ijedne pare. Most nikada nije sagrađen.

 

TIPIČAN ODLOMAK: "Mikelanđelo nije lep, čelo mu je previsoko, nos kriv, slomljen u mladalačkoj tučnjavi, obrve predebele, uši malo klemapve. Kažu da se sam užasavao svog lica. Često se kaže i da je tragao za savršenošću izraza i lepote na licima baš zato što ih je sam bio lišen. Tek će mu starost i slava doneti neuporedivu auru, patinu koja krasi veoma ružne predmete."

 

PRVE REČENICE GLASE: "Noć se ne obraća danu. Ona u njemu sagoreva."

 

POSLEDNJA REČENICA GLASI: "Od uspomena na Istanbul ostala mu je samo mutna svetlost, suptilna nežnost pomešana s gorčinom, neka strana muzika, nežni obrisi, užici zarđali u vemenu, bol zbog zločina, gubitak: napuštene ruke koje mu život nije dao da ih uzme, lica koja više neće milovati, mostovi koji još nisu podignuti."

 

KADA BI OVA KNJIGA IMALA MIRIS: mirisala bi na muskat i ruže pomešan sa mlakim znojem.

 

PRONAĐITE SLIČNE KNJIGE: "Mikelanđelo i njegovo vreme" E. Mejsona, "Mikelanđelo: 1475-1564" Ž. Nerea...

 

PREPORUKA ZA ČITANJE: Sedeći na kamenu.

 

Srđan V. Tešin ("Blic")

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement