Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

NASLOV: Plava beležnica
AUTOR: Džejms E. Levin
IZDAVAČ: Evro Giunti
PREVOD: Boris Todorović i Saša Mijić

 

ImageOVO JE ROMAN profesora medicine na klinici Mejo, svetski priznatog naučnika, lekara i istraživača. Levin je, radeći jednu studiju za Ujedinjene nacije, boravio u Indiji, u Mumambaiju, u najsiromašnijim gradskim oblastima i, u Ulici Kaveza, sasvim slučajno ugledao petnaestogodišnju devojčicu-prostitutku koja je nešto beležila u plavu beležnicu. Ta devojka je postala inspiracija za njegovu izmišljenu priču koja se zasniva na onome što je video na terenu i na onome što se nalazi u izveštajima o pola miliona dece - seksualnom roblju u Indiji. Batuk je imala samo devet godina kada ju je otac doveo iz ruralne Indije u Mumbaji i prodao je gazdi Gahilu koji drži "kaveze" sa decom-robovima u Komon stritu. Mamaki Brila je nadzornica koja se stara da svako od njih dnevno opsluži desetak muškaraca. Batuk, naučivši da piše u misionarskoj bolnici, pravi beleške o svom bednom životu u kavezu, opsujući čike koji joj dolaze u posetu, šta joj rade i šta traže da ona njima radi, opisujući svog prijatelja Punita, koji živi dva kaveza ispod nje, opisujući život na selu i put sa ocem u grad u kome će ostati sama i zauvek. Sudbina Batuk nije mogla biti gora: završava u prljavoj bolničkoj postelji, sa gnojnom ranom od mača koji joj je zabio dečak-sadista pravo kroz intimne delove tela. Upečatljiva, potresna, hrabra i tragična priča o svetu koji ne haje za neljudske patnje dece. Za Batuk, za sve nas, za našu decu, ovo je omaž pisanju koje daje smisao životu!

 

TIPIČAN ODLOMAK: "Zapisujem poeziju života u reči i pažljivo je guram između tetiva mišića, gde je on neće pronaći."

 

PRVA REČENICA GLASI: "Sad se odmaram."

 

POSLEDNJE REČENICE GLASE: "Iscrpljena sam od pisanja moje priče. Usredsređujem svoju treperavu svest da pogleda preko ramena prodavcu šešira i vidim mu lice. Ne vidim ga, ali blizu sam."

 

KADA BI OVA KNJIGA IMALA MIRIS: mirisala bi na mešavinu amonijaka, ljudskog mesa koje truli i smrdljivih usta.

 

PREPORUKA ZA ČITANJE: Deca se u Indiji kupuju kao bivoli, ali za razliku od tih životinja koje koštaju do 15.000 rupija, deca se mogu kupiti za 500 do 2.000 rupija. Na nesreću, takve stvari se događaju i u našem komšiluku! Nemojte to smetnuti s uma dok čitate Plavu beležnicu.

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement