RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Trouble Books & Mark McGuire - (Bark and Hiss. Wagon, 2011)
Keith Freund - Constant Comments (Experimedia LP, 2011)

 

ImageUz ove razloge za smeškanje, biće da je Keith Freund, muzičar iz Ohaja mnogo toga zaslužio. Prvo je supružnički duo Trouble Books (Keith Freund & Linda Lejsovska) predstavio saradnju sa Emeralds gitaristom Markom McGuireom, a zatim je Freund objavio solo album.

 

Nesumnjivo jedan od produktivnijih muzičara je Mark McGuire; oglašava se sa najrazličitijih mesta: iz nebule niže do dućana sa slatkišima. Srećom, ne gubi meru i inspiraciju, što je bio lep nagoveštaj da Trouble Books - McGuire saradnja neće biti bezrazložna ad hoc kombinacija, kakvih ima naokolo. Tokom snimanja su obe strane svedočile o entuzijazmu i živoj muzikantskoj korespodenciji, pogodnost je bila i ta, što su osobenosti Booksa i McGuirea izgleda dovoljno skladne. McGuire je krotio stil sa solo izdanja, dok su TB da(va)li glanc idejama da budu protočnije i razrade se do pesme. Ko se kome prilagodio? Ponovljena slušanja poništavaju prethodni utisak, što je dobar osećaj.

 

ImageIpak, sve deluje kao predgovor za ono sto je Freund uradio na trodimenzionalnoj ploči Constant Comments. Minimalnoj matrici bez ritmova su dodati zvuci sa terena, dijalozi koje je strpljivo usnimavao na raznim prostorima i u raznim prilikama. Rezultati asociraju na prisluškivanje (Wenders - Nebo nad berlinom) i iščitavanje (Handke - Juče, na putu) tuđih misli i to ume da pokrene raspoznavanja. Izgleda da je ponor konzumerizma dublji od onoga što smo pre godinu naslućivali, a za godinu će i ovo biti podnošljivo, ako se ne otrgnemo. Nije poslednji, ali jeste pogodan čas da se ispraznimo od svakojakog đubreta i pojednostavimo se, pa počelo to i od slušanja muzike. Constant Comments testira koliko smo (se) izgubili u nemogućnosti da se usredsredimo na bilo šta. Iako verovatno nije bila namera, Freund se uz ovu ploču punu humora, topline i jasnoće preporučuje da pomogne. Štampana u nešto tuceta primeraka, nateraće nekoga ko je poseduje, da je u nekom momentu tretira kao dragocenost.

 

Autor: Mileta Okiljević

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement