Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Uglješa Šajtinac, dramski i prozni pisac

 

Život je melodrama

 

sajtinacDrama "Hudersfild" poznatog domaćeg dramskog pisca Uglješe Šajtinca (Zrenjanin, 1971), koji je do sada objavio i tri knjige proze, doživela je premijeru u pozorištu "West Yorkshire Playhouse" u Lidzu dobivši odlične kritike strogog "Gardijana". Nakon Lidza, drama "Hudersfield" u režiji Aleks Čizam doživela je premijeru i u Teatru "Bojan Stupica". U predstavi igraju: Goran Šušljik, Nebojša Glogovac, Josif Tatić, Vojin Ćetković, Damjan Kecojević i Tijana Mladenović. Uglješa Šajtinac jedan je od najizvođenijih domaćih dramskih pisaca. Njegovi komadi igrali su i igraju u "Beogradskom dramskom pozorištu", "Dadovu", "Srpskom narodnom pozorištu"...

 

Plastelin: Kako je vaša drama dospela do pozorišta u Lidzu?
Uglješa Šajtinac: - Poslao sam je na čitanje svojoj prijateljici Duški Radosavljević. Ona radi kao dramaturg u Norther Stage teatru u Njukastlu. Ljudi okupljeni oko projekta NADA u Narodnom pozorištu u Beogradu, pre svih Miloš Krečković, Milan Govedarica, Marija Stojanović, takođe su je kasnije pročitali. Kad je tekst dospeo do Aleks Čizam, koja je literarni direktor West Yorkshire Playhausa iz Lidsa, ona je procenila njegove vrednosti, zainteresovala se da stupi u kontakt sa mnom...

 

Da li ću pogrešiti ukoliko vašu dramu "Hudersfild" nazovem tragedijom? Ona je gorka. Kako tokom pisanja izdržavate gorčinu koja je "scenografija" vaših junaka?
- Ne izdržavam, očigledno. Inače, ćutao bih i ne bi pisao. Nemam ništa protiv takve definicije "Hudersfielda". Izgubljeni smo i to je tačno, ali istinsko poništavanje doživećemo tek gubitkom emocija. Proces je u toku. To je i u umetničkom i u sveopštem smislu stanje stvari. Proces je svetskih razmera, ne lokalnih. Inače, ne verujem da bismo imali baš toliko zajedničkih pitanja na koje tražimo i nudimo odgovore. O tome sam imao, i imaću, tek značajne razgovore sa ljudima koji u drugoj sredini žele da skrenu pažnju na ono o čemu pišem.

 

U Lidzu su čitani i delovi vaše najnovije drame "Banat". "Banat" se bavi sudbinama Nemaca i Srba, uopšte Banaćana, pred Drugi svetski rat...
sajtinac - Odavno sam želeo da napišem tu dramu. Istraživao sam, ali se nisam zatrpao istorijskom građom. Ni etnologijom. Zanimalo me je suštinsko. Očaj, sreća, razočaranje, izdaja i osveta, to su večne teme. Konačno, Banat je pojam veći od ličnog doživljaja. Verovatno veći i od mog doživljaja ovog prostora na kojem su vekovima rasli moji preci. Ne očekujem da u tom smislu dajem prilog veći od svog sopstvenog doživljaja. Više ne mogu i neću. Dosta mi je kojekakvih idiotskih tumačenja ovog prostora koji ne odmiču od pukog istoricizma, etnograđe i izrabljivanja stereotipa. Da postoji i da je postojalo još pisaca koji čine čuda, ne bi li Banat uzdigli na nivo svetske literarne baštine - o tome svedoče njihova dela. Da ne navodim imena, oni će se sami prepoznati u prethodnoj rečenici, i što je najvažnije, u smislu koji ona želi da naglasi.

 

Da li je melodrama vaš omiljeni žanr?
- Čovek je melodramatično biće. Rađa se i umire u melodrami. Njoj niko ne može da izmakne, ni najveći zlikovac, ni čovek dobar "ko lebac". Daću ti jednostavan primer. Kaubojski film. Dobar momak. Loš momak. Onda, odnekud, ušeta zgodna ženska i sve oživi. Dobar postaje loš, a loš dobar. To je zajebanije od svakog prstena oko kojeg ratuju trolovi, patuljci, vilenjaci i slična bića.

 

Dobio si pozitivnu kritiku u "Gardijanu". Kako su u Lidzu pročitali tvoj tekst?
- Veliki uspeh bio je već i sam dolazak novinara pomenutog lista na premijeru, a potvrda uspeha njegov kritički osvrt koji je posle nekoliko dana objavljen. Kris Torp (pisac, glumac, reditelj - Unlimited Theatre Sheffield), Duška Radosavljević (dramaturg i prevodilac - Northerstage Theatre, Newcastle) i pre svih Aleks Čizam (West Yorkshire Playhouse, Leeds ), dobro su pročitali tekst. Ja sam došao sa svojim iskustvom, a oni su me dočekali sa njihovim iskustvima. Razmenili smo to što imamo i završili posao.

 

Razgovor vodio: Mića Vujičić


 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement