Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

NASLOV: Q
AUTOR: Luter Bliset
IZDAVAČ: Plato
PREVOD: Anđela Arsić

 

ImageOVO JE ROMAN-PROJEKAT: koji pod zajedničkim imenom Luter Bliset potpisuju italijanski pisci Roberto Bui, Giovanni Cattabriga, Federico Guglielmi i Luca Di Meo. "Q" govori o verskim ratovima na prostoru Evrope u 16. veku, pomno prateći mene evangelističke reformacije, sukoba protestanata s kataločkom crkvom i anabaptističkim krilom. Seljački ustanak koji je zahvatio severnu Nemačku nije bio jedinstven. Agresivnu kampanju među najsiromašnijima predvodio je anabaptista Toman Mincer, čiji je život opisan upečatljivo, ali nije on glavni. Glavni junak Q menja obličja i imena: od radikala koji se bori uz Mincera, ratuje u krvavim bitkama tokom seljačke bune, učestvuje u opsadi Minstera i u bežaniji u Veneciju. Putem nacifranih pisama i dnevnika, roman prati tridesetogodišnji rad ovog agenta koji špijunira za kardinala Đovanija Pjetra Karafu. Posebno poglavlje predstavljaju ilustracije iz 16. Veka, uz britke komentare. Zanimljivo je i to da autori ističu da su roman započeli da pišu tokom NATO agresije na Jugoslaviju, te da on predstavlja alegorijsko tumačenje našeg globalističkog i konzumerskog doba.

 

U ČEMU JE TAJNA OVE KNJIGE? Roman "Q" obiluje istorijskim ličnostima, živim slikama i upečatljivim stilom i jezikom, što je naročit uspeh, jer je reč o romanu pisanom u osam ruku. Uspeh romana verovatno leži i u tome što se uobičajena slika verskih reformatora, proroka, propovednika i teologa beskompromisno ruši; oni se prikazuju kao o plaćenici, glumci, obućari, seljaci, bačvari, knjižari, prosjaci, secikese, kovači, tkači, krojači... što su, pre reformacije, i bili. Knjiga obiluje sočnim čak i blasfemičnim opisima i scenama iz života prostog sveta, jer: "Istina je da su ovakvi bili jahači Apokalipse: pekar prorok, pesnik svodnik i otpadnik bez imena, u večnom bekstvu. Četvrti je bio zaposednuta duša..."

 

PRVA REČENICA GLASI: "Na prvoj strani piše: na fresci ja sam jedna od figura u pozadini."

 

POSLEDNJE REČENICE GLASE: "Nema tog plana koji može sve da predvidi. Jedni će podići glavu, drugi će napustiti bitku. Vreme neće prestati da daruje pobede i poraze onome ko nastavi da se bori. Srkućem zadovoljno. Čeka nas toplina kupatila. Neka dani teku bez cilja. Neka se akcija ne odvija po planu. Ljudi, gradovi, dokumenti."

 

KADA BI OVA KNJIGA IMALA MIRIS: mirisala bi na zemlju, znoj, meso i štamparsku boju.

 

PREPORUKA ZA ČITANJE: sa puno strpljenja.

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement