Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

NASLOV: Poslednji voz iz Hirošime
AUTOR: Čarls Pelegrino
IZDAVAČ: Mono i Manjana
PREVOD: Ljiljana Nedeljković

 

ImageOVO JE KNJIGA DOKUMENTARINE PROZE o tome šta se nakon eksplozije atomskih bombi dogodilo ljudima i predmetima u Hirošimi i Nagasakiju. Pelegrino je autor nekoliko kontorverznih knjiga ("Duhovi Titanika", "Povratak u Sodomu i Ggomoru", "Isusova porodična grobnica" i dr.) kojima je uzburkao intelektualne duhove diljem sveta. Njegova proza se oslanja na naučna istraživanja, ali je upravo taj poetički model najčešće osporavan, kao i u slučaju ove knjige koja je povučena iz prodaje nekoliko meseci po objavljivanju. Izdavač "Henry Holt and Company" sa žaljem je konstatovao da više neće štampati, ispravljati ni slati u prodaju ovu knjigu, a sve zbog lažnih svedočenja američkog pilota Džozefa Fuoka koji je tvrdio da je, kao zamena, leteo u avionu u pratnji bombardera "Enola Gay"; diskutabilni su, takođe, i podaci o Amerikancu, svešeniku koji je, navodno, poginuo u Hirošimi. Naročito su bili ogorčeni pripadnici 509. mešovite grupe američke ratne avijacije, zbog kojih je sineasta Dejvid Kameron odustao od snimanja filma prema ovom romanu. Ipak, ovo je, i pored kontroverzi, knjiga u kojoj se na jedinstven način prepliću istorija i fikcija. Kao da užasne posledice upotrebe nuklearnog oružja nisu dovoljne, Pelegrino sliku pojačava i ispovestima dvostruko preživelih: onih koji s bežeći iz Hirošime spas potražili u Nagasakiju! Knjiga otvara teška pitanja u vezi sa dvostrukim moralom onih koji se ne libe da - u cilju zaustavljanja rata - upotrebe najstrašnije oružje.

 

U ČEMU JE TAJNA OVE KNJIGE? Kombinujući ispovesti koje je čuo iz prve ruke - očevidaca i avijatičara - i tajne dokumenate vladinih zvaničnika, Pelegrino je rekonstruisao dva strašna dana iz avgusta 1945. godine kada je, na užas celog sveta, započela atomska era.

 

PRVA REČENICA GLASI: "Da li je uopšte trebalo baciti atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki pitanje je za neko drugo vreme i o njemu treba da polemišu neki drugi ljudi."

 

POSLEDNJE REČENICE GLASE: "Pokušavam da kažem da nije bitno ko je bacio bombu. To nije važno pitanje. To nikada ne treba da bude pitanje za jednu zemlju. To je pitanje za celo čovečanstvo."

 

KADA BI OVA KNJIGA IMALA MIRIS: mirisala bi na spaljenu zemlju.

 

PREPORUKA ZA ČITANJE: Uz dužno poštovanje prema žrtvama.

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement