Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

NASLOV: Punoglavci
AUTOR: Ante Tomić
IZDAVAČ: Rende

 

ImageOVO JE ROMAN veoma čitanog hrvatskog pisca, poznatog po izvanrednom humoru. "Punoglavci" su roman o odrastanju, sa primesama neizbežne nostalgije, smešten u 1975. godinu, u slavonsku (neimenovanu) provinciju. Glavna junakinja je dvanaestogodišnja devojčica Alenka, koja sa roditeljima odlazi na ferije kod bake, penzionisane profesorice hrvatskog, i dede, veterinara u mirovini; vreme provodi na rečnom ostrvu nazvanom Teksas sa simpatijama Denijem, lokalnim dripcem i Irfanom, šahistom i pomoćnim radnikom na građevini. Ova priča o bezbrižnosti odrastanja u vremenu poznog titoizma, uz sve pop-atribute tog vremena (Čelik, Kićanović, Ćosić, Mlakar i Karapandža), prvim ljubavima i pubertetskim ludiranjima, biva ujedno i priča o "bosančerosima", "purgerima", moralnosti, šovinizmu i provincijalizmu, ali lišena neukusnog slavljenja "bolje prošlosti" i ispričana na jedan nenametljiv, duhovit i originalan način.

 

U ČEMU JE TAJNA OVE KNJIGE? Novelu "Vegeta Blues" Tomić je napisao 2007. godine po narudžbini "Podravke", a čitaoci "Jutarnjeg" dobijali su je uz novine na poklon. Ono što je većini "pravovernih" domaćih autora nezamislivo, Tomić je uradio sa neverovatnom lakoćom: imena proizvoda koncerna iz Koprivnice implantirao je u romaneskno tkivo tako majstorski da mu je nabrajanje kocki za supu, konzervi gulaša, kantica marmelade i kesica "vegete", ispalo jednako upečatljivo kao da se, poput učenjaka-romanopisca, bavio kategorijama kao što su ens, unum, verum i bonum.

 

PRVA REČENICA GLASI: "Mogu se do najsitnije pojedinosti sjetiti tog ljeta 1975..."

 

POSLEDNJE REČENICE GLASE: "Čitav svemir, sve ovo što vidite, može nastati iz nečega tako malenog kao što je juha u kocki."

 

KADA BI OVA KNJIGA IMALA MIRIS: mirisala bi na SFRJ, ma što značilo čitaocu rođenom, recimo, 1991. godine.

 

PREPORUKA ZA ČITANJE: Pročitati i prethodne romane ovog autora: "Što je muškarac bez brkova", "Ništa nas ne smije iznenaditi", "Ljubav, struja voda i telefon" i "Čudo u Poskokovoj Dragi".

 

Autor: Srđan V. Tešin ("Blic")

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement