Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Otkriće u Pompeji

 

pompejaŠvedski arheolozi pronašli su naselje iz kamenog doba prekriveno pepelom ispod ruševina drevnog grada Pompeje, što znači da je vulkan Vezuv prekrio ovo područje lavom više od 3.500 godina pre čuvene erupcije 79. godine.
Do sada se mislilo da je Pompeja bila naseljena po prvi put tek tokom bronzanog doba.
Po rečima vođe tima arheologa Anne-Marie Leander Touati, profesorke arheologije na Univerzitetu u Stokholmu, ostatke su pronašli sasvim slučajno dok su praznili jedan bunar da bi otkrili kako su ga ljudi ranije koristili. Prvo su shvatili da je bunar dublji nego što su pretpostavili, pa su u bunar spustili čoveka koji se, nakon što je uklonio izvesnu količinu zemlje, iznenada našao u praistoriji.
Ostaci iz kamenog doba bili su prekriveni debelim slojem pepela, preko kojeg se nataložio sloj keramičkih ostataka verovatno iz bronzanog doba. Preko se našlo još nekoliko geoloških slojeva, pa tek onda ostaci Pompeje.
Inače, Pompeja je bila uništena erupcijom Vezuva 79. godine. Odlično očuvane ruševine ovog drevnog grada postale su jedno od najposećenijih arheoloških mesta na svetu.

 

(izvor: AFP)


 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement