Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Otisak: Nagrada "Đura Đukanov" i "Prva knjiga" Matice srpske

 

Iz Mokrina u svet književnosti

 

Mladi autori danas imaju priliku za promociju zahvaljujući dvojici Mokrinčana: Đuri Đukanovu i Miroslavu Antiću. Ime prvog nosi nagrada koju dodeljuje kikindska biblioteka "Jovan Popović", a drugi je osnovao "Prvu knjigu" Matice srpske.

 

ImageNa koricama knjige Đure Đukanova (1956-2000) "Luda pali sveće", koju su recenzirali Aleksandar Tišma i Vojislav Despotov, nalazi se obezglavljeni dežmekasti seljak, očigledno - trešten pijan. Takvim je karakterima - naoko mirnim paorima kojima je za pojasom zadenuta oštra britva koju će zabosti nekome pod plećku čim im rakija udari u glavu - Đukanov bio opčinjen. "Opasan je čovek Đure Đukanova. Opasan po sebe samoga najpre", napisao je Raša Popov u recenziji knjige "Domaći sapun". "Naivni i mekani ljudi ne postoje nigde, pa ni u Banatu", kaže Popov, ali se i pita: "Hoćemo li mi, Banaćani, voleti ovu i takvu prozu o sebi?" Đurini (anti)junaci su izopštenici, raspopi, vagabundi, mesne lude, udrijankeli, opajdare, šušumige...

 

Jedno je sigurno: iako je nepravedno zanemareno književno stvaralaštvo Đure Đukanova, njegovo ime danas je sinonim za literarnu nagradu koju dodeljuje kikindska biblioteka "Jovan Popović" za najbolju zbirku priča autora mlađeg od trideset godina. Počev od 2005. godine, otkad je nagrada ustanovljena, dosadašnji dobitnici nagrade su Branko Ćurčić, Marica Puškaš, Biljana Ćućko, Dragana Dukić, Ivica Milarić, Dušan Vejnović i Dragoslava Barzut.

 

Ćurčićeve priče pripovedaju o naoko sitnim svakodnevnim događajima u kojima se pronalaze tragovi autentičnog iskustva. Priče Marice Puškaš govore o problemima koji nastaju u sukobu između istorije i današnjice. Ćućko piše o svakodnevici marginalaca. Priče Dragane Dukić su pseudoistorijske i fantastičke obrade literarnih predložaka. Milarić u pričama preispituje svakodnevicu savremenog grada. Vejnovićev rukopis predstavlja autentični doživljaj stvarnosti u kojem se kroz jezik sagledava predapokaliptični trenutak sveta. Dragoslava Barzut problematizuje književnu feminističku tradiciju. Svi ovi rukopisi su, u manjoj ili većoj meri, u vezi sa stvaralaštvom Đure Đukanova. Naročito je primetno to što se Đukanovljev marginalac, antijunak, pojavljuje u pričama mladih pisaca gotovo kao preslikan. Književnik iz Mokrina, nagrada sa njegovim imenom i laureati čine neraskidiv uzročno-posledični lanac. Nomen est omen, rekli bi učenjaci.

 

ImageInteresantno je da je prvi urednik čuvene edicuje "Prva knjiga" Matice srpske bio Miroslav Antić, takođe, kao i Đukanov - rodom Mokrinčanin. U Antićevo vreme, ova edicija se zvala "Prva zbirka" i promovisala je mlade pesnike, a tek od 1963. godine širi se i na druge žanrove, pre svih na prozu i na stručno-naučnu esejistiku. "Prva knjiga" je institucija koja postoji od 1957. godine. U njoj se svake godine objavi nekoliko "prvenaca", koji imaju priliku da na velika vrata uđu u savremenu srpsku književnost. Većina autora Edicije "Prva knjiga" nije propustila tu šansu. Neki od tih autora danas su klasici srpske književnosti, dobitnici najviših književnih priznanja, dobitnici nacionalnih umetničkih penzija. Nemoguće je u ovom članku nabrojati više od 250 autora koji su upravo u svet književnosti ušli pomoću "prvenca", ali da pomenemo da je prvu knjigu u "Prvoj knjizi" objavio Gojko Janjušević, a da su među najznačajnijim i najpoznatijim autorima i Dragan Velikić, Milica Mićić Dimovska, Judita Šalgo, Ljubica Arsić, Milutin Petrović, Vladimir Kopicl, Laslo Blašković, Mirjana Novaković, Nenad Milošević, Zoran Ćirić, Vladimir Tasić, Veselin Marković, Saša Ilić, Borivoje Adašević i drugi. Predstavnici najmlađe generacije pisaca, čije su prve knjige objavljene prošle godine, su Ivana Maksić, Vladimir Ćeha i Ivana Ikonić.

 

Ivan Radosavljević, član uredništva Edicije, dobro je primetio da je "Prva knjiga" jedna od "najlepših i najradosnijih tradicija u našoj savremenoj književnosti". S obzirom na to da je sa istim stremljenjima nastala i nagrada "Đura Đukanov", o klasicima koje će ona iznedriti pisaćemo na ovom mestu - recimo - za pedeset godina.

 

Autor: Srđan V. Tešin

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement