RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Emanuel Kantautor - Nag Izraz (Slušaj najglasnije/Listen Loudest, 2012.)

 

ImageAuuuu... Kada bi mi sada došli Nemci, uhapsili me, i rekli: "Priznaj, mali, iskreno, šta ti misliš o ovom albumu, ili te streljamo", ja bih samo rekao: "Auuuuu..."

 

Dugo se nisam "javljao" sa recenzijama na Plastelinu - nije da mi neko nije dao, daleko od toga, jedostavno nije mi se dalo, može to da se podvede pod lenjost, može i pod depresiju, nije bitno... No, sada sama olovka uzima moju ruku i kreće...

 

Suštinski, sve je tako prosto i jednostavno. Sam život je takav, samo ga mi ponekad bespotrebno komplikujemo i dajemo mu preveliki značaj, možda i veći nego što zaslužuje. Da saberemo jedan i jedan. Ovde se radi o jednom vrlo "prostom" albumu jednog SingerSongWritera. Dakle, gitara + glas, plus malo efekata i to je to. Može se reći sirovo, može se reći prosto, može se reći jednostavno, ali samo jedna reč može da opiše ovo - Suštinski!

 

Emocije su nekada u plus nekada u minus fazi. Meteorologija, metereorolozi... Prognoza je uvek sumnjičava, ali valja je preživeti. Kao i onaj jednostavni život.

 

Kako ćete slušati ovaj album - stvar je izbora. Fiks u glavu, 3+, iz keca u dva ili obrnuto, ili odaberite već koju god kladioničarsku kombinaciju. Ovo nije album koji ćete prisvojiti, već album koji ćete (ako budete spremni) usvojiti - naravno pod uslovom da ste usvojili svoj život onakvim kakvim zapravo jeste.

 

Od svih pragnjića koje možete pohasati putem izgubljenih jaganjaca na relaciji Vlaško Polje - Kragujevac (via Rudnik), onaj (Emanuelov) sendvič sa šunkom je možda najbolje što možete da izaberete.

 

Sve što ostaje posle slušanja ovog albuma je ćutanje. Naravno - o onome o čemu se ne može pričati, o tome se, nužno, mora ćutati - reče jedan mudar čovek pre mnogo godina...

 

Emanuel Kantautor se zove Borko Ristović, i on je iz Nove Varoši. Znam da niste čuli za čoveka (znam ja da niste čuli ni za Novu Varoš, ali da ne idemo u detalje). Ovaj album sam dobio preko njegovog izdavača iz Zagreba. O, daljine, o visine... Borko pokazuje da život postoji, postoji i onakav kakav jeste i onakav kakav bi trebao biti, a sve je tako prosto. A izdavač? Kada bi se pogledao katalog, reklo bi se da je Zdenko veliki Srbin, ali nije. Nije on ni veliki Hrvat, al' jeste Hrvat. On je veliki čovek, a to je veće i od jednog i od drugog i to mnoooooogo...

 

Za kraj, kao recimo zaključak. Suština je u jednostavnosti. Barem ovde gde smo mi - Domaći! Domaći! Domaći! Hm, a ja kao nisam pričao ovde o albumu uopšte? Je l'? Ko kaže? 'Ajde na slušanje! M'rš!

 

Autor: Branislav Nikolić

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement