Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Jovan Gvero: Dribling na vlažnom terenu

 

Stvari su se promenile

 

Bob Dylan: "Mr. Tambourine man", preveo i priredio Dejan D. Marković, izdavač "Mediterran", Novi Sad, 314 strana

 

ImageSve je izvesnije da Dylan neće nastaviti pisanje "Hronike", a kako "Beskrajna turneja" još uvek traje, bilo je vidno da Dejana D. Markovića (prevodioca i priređivača knjige "Mr. Tambourine man") svrbi tastatura, te se odlučio da priredi izdanje koje po mnogo čemu adekvatno nadopunjije "Hronike". (Epizodna autobiografija Boba Dylana "Hronike (prvi deo)" u izdanju Geopoetike, 2005. godine takođe je preveo Dejan D. Marković). Knjiga pesama sa posebnim osvrtom na značajne albume i faze Dylanove duge karijere može se tretirati kao još jedno obavezno štivo svih Dylan ovisnika. A njih je sve više.

 

Ako se sećaš svih Dylanovih albuma onda ih sigurno nisi slušao! Dylan nije samo nezaobilazna gromada o koju se civilizacija spotiče već više od pola veka, već i mali čovečuljak iz radio aparata koji svako jutro ide po doručak. Čovek, koji je 1991. godine svirao u Zemunu na stadionu Galenike sa Galijom kao predgrupom, ima toliko poderanih automobilskih guma da je i njegov spisak s pijace vredan studiozne analize. Koncept knjige "Mr. Tambourine man" - da upozna znatiželjne sa prepevanim pesmama i dodatno preinterpretiranim važnim momentima Dylanove karijere, samo vas dodatno obavezuje na dekonstrukciju vlastitog života i stanja stvari prouzrokovanih odsustvom sluha na davno poslate poruke. Dylan je više od svih nas bio svestan sveta u kojem živimo i pokvarenjaka koji ga kreiraju! Klonio se banalnosti i bahatosti, osluškivao vreme, preispitivao sebe ponekad, svesno i u nepotrebnim stramputicama. Birao je teme, saradnike, mesta, slušao druge, učestvovao u događajima i inicirao nove, njegovi stihovi su uspostavljali dijagnozu koje su se pridržavali svi. Tajno i javno. Citirali su ga, pevali njegove pesme, poštovali i sumnjali u njega, ali mu nikad nije osporavano da su njegovi stihovi ledolomac koji će svim ostalim osloboditi put.

 

...Tokom te burne večeri u katedrali kiša je isprala priče
Za nage bezlične oblake bez ikakvog statusa
Zvoneći za one koji nemaju gde da iskažu svoje misli
Svi obespravljeni u situaciji koja se prihvata kao razumljiva sama po sebi
Zvoneći za gluve i slepe, zvoneći za neme...
(Chimes of freedom 1964)

 

Dejan D. Marković se dugo bavi američkom kulturom, a njegovi prevodi bit pesnika su nezaobilazni za bilo kakvu ozbiljnu raspravu na tu temu. Bilo je logično da se baš on upusti u promišljanje o Dylanu i isto podeli s nama. Demistifikujući prvu dekadu, Marković je najpodrobnije predstavio prve albume objavljene do 1970. sa prevodom gotovo svih pesama i sa jasnim rasvetljavanjem nivoa Dylanove karijere, okolnosti, konteksta i svih ostalih bitnih pretpostavki koje su uticale na ovo što sada zovemo istorijom ne samo popularne muzike, već savremene umetnosti. Ostatak karijere zastupljen je prevodima izabranih pesama i bitnim momentima koji su vezani za karijeru koja na našu radost i dalje traje. Možda bi se baš tom delu dalo zameriti za propuštene momente u kojim je Dylan korespondirao sa raznim muzičkim žanrovima ili sa hrišćanstvom, socijalnodruštvenim pokretima i nizom drugih događaja koje je njegovo pojavljivanje ili izostajanje određivalo. Ništa manje zanimljiva nije ni njegova diskografija poslednje decenije, sve šešće sviranje klavijatura, a ne gitare, kreiranje radio emisija, nastupi na predsedničkim inaguracijama, ali to su izgleda teme za nekog drugog priređivača.

 

Knjiga "Mr. Tambourine man" je prvo izdanje na srpskom jeziku sa kojim se može pred Dylana, a da to nije fanzinskodžuboksovska gerila, koja nas legitimiše u zemlje u kojim bi se uskoro mogli očekivati i magistarski i doktrski radovi na istu temu. Ako se to ne desi u skorijoj budućnosti, onda će uživati samo povlašćeni koji su mudro investirali u ovo izdanje.

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement