Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

NASLOV: Neka tuđa pravila
AUTOR: Stiven Kelman
IZDAVAČ: Laguna
PREVOD: Marko Mladenović

 

ImageOVO JE ROMAN-PRVENAC pisca koji je, pre nego što se odlučio da se potpuno posveti pisanju, radio kao magacioner, negovatelj i prodavac. Kelmanov rukopis je izazvao pravi mali rat čak 12 izdavačkih kuća koje su želele da ga objave. Zahvaljujući šestocifrenoj sumi, Bloomsbury je pre dve godine ga je objavio pod naslovom - neprevodivim na srpski: "Pigeon English". Protagonist romana - Hari Opoku je jedanestogodišnji dečak iz Gane koji govori "pidgin", tj. Pigeon English, mešavinu engleskog i svih imigrantskih dijalekata. Golub iz naslova ujedno je i Harijev golub-zaštitnik, simbol slobode u haotičnom svetu koji posmatra sa vrha zgrade. Kelmana je inspirisao stvarni događaj koji se odigrao u Pekamu kada je - u ratu lokalnih bandi - stradao desetogodišnji Demilola Tejlor. Gradeći priču oko ubistva dečaka u Južnom Londonu poznatom pod imenom Del Farm, Kelman prikazuje živopisni, surovi i autsajderski život imigranata. Hari živ(otar)i sa majkom, starijom sestrom i tetkom, nadajući se skorom dolasku oca, bake i mlađe sestre iz Gane. Zaljubljen je u Popi Morgan i mašta da - poput filmskih detektiva - razreši ubistvo dečaka iz kraja. Krećući se bok uz bok sa alkoholičarima, sitnim dilerima, kriminalcima i tabadžijama iz bande sa Del Farma, Hari, uz probleme odrastanja i muke tipične za došljake, na grbači nosi i probleme za koje deca njegovog uzrasta, da je pravde na svetu, ne bi trebalo ni da su čula. Duhovito i potresno istovremeno.

 

TIPIČAN ODLOMAK: "Pab je verovatno pun ubica, ali mi ćemo tražiti samo onog koji je ubio mrtvog dečaka, samo smo njega poznavali. Kad bismo ga uhvatili, bilo bi kao da smo povratili Zauvek. Bilo bi kao da sve i dalje ide kako treba. Čekaću da Din pođe sa mnom da mi bude podrška. Detektivi rade samo u parovima, tako je bezbedinije."

 

PRVA REČENICA GLASI: "Videla se krv."

 

POSLEDNJA REČENICA GLASI: "Sve bebe liče jedna na drugu."

 

KADA BI OVA KNJIGA IMALA MIRIS: mirisala bi na predgrađa koja su svugde ista.

 

PREPORUKA ZA ČITANJE: Perspektiva iz koji je Kelman ispisao priču jedanaestogodišnjeg imigranta iz Gane predstavlja najveći kvalitet romana i najbolju preporuku za čitanje.

 

Autor: Srđan V. Tešin ("Blic")

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement