Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

NASLOV: 699 dinara
AUTOR: Frederik Begbede
IZDAVAČ: Booka
PREVOD: Ivana Misirilić Bigard

 

ImageOVO JE ROMAN, pored M. Uelbeka, još jednog francuskog skandal-književnika. (Prvo izdanje ove knjige objavio je Plato, 2004, pod naslovom "399 dinara".) Begbede je deset godina radio u reklamnim agencijama pa - samim tim - savršeno poznaje svet marketinga, na koji se nemilosrdno obrušava u romanu, naslovljenim - i ujedno uslovljenim - cenom koštanja knjige. Begbede raskrinkava odnos između sveta realnosti i sveta novca, dovodeći u pitanje profesiju marketinga koja na svakovrstan način uobličava život pojedinca u konzumerskom društvu. Glavni junak je Oktav Parango koji "odlučuje danas o tome šta ćete vi želeti sutra". U njegovom svetu nema ničeg trajnog i vanvremenog, sve je danas-za-danas, privremeno, a konstantno i dosledno je samo licemerje onih koji prodaju, ali i onih koji kupuju: jer prvi znaju da prodaju laž, a drugi da je kupuju. I baš usled i usred svega toga Oktav gubi kompas i poludi (a ko ne bi poludeo od toliko novca, droge i seksa obavijenih u oblandu reklamnih laži koje se prodaju kao alve na vašaru?). Duhoviti, lucidni i otkačeni novi manifest zombiranog potrošačkog društva, sveto pismo kriptoadvertajzinga ili nepovezana rasprava o horor konzumertvu. Zapamtite ovo: "Aktuelni svet nema alternativu."

 

TIPIČAN ODLOMAK: "Sve je privremeno i sve se kupuje. Čovek je proizvod, kao i svaki drugi, s ograničenim rokom upotrebe. Eto zašto sam odlučio da se penzionišem s trideset tri godine. To je, izgleda, savršeno doba da se vaskrsne."

 

PRVA REČENICA GLASI: "Sve je privremeno: ljubav, umetnost, planeta Zemlja, vi, ja."

 

POSLEDNJA REČENICA GLASI: "DOBRODOŠLI U BOLJI SVET."

 

KADA BI OVA KNJIGA IMALA MIRIS: bilo bi to nešto odvratno što tera na povraćanje.

 

PREPORUKA ZA ČITANJE: Pročitati i druge knjige ovog autora: "U pomoć, molim za oproštaj", "Francuski roman", "Ljubav traje tri godine".

 

Autor: Srđan V. Tešin ("Blic")

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement