Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

NASLOV: Pitanje Bruna
AUTOR: Aleksandar Hemon
IZDAVAČ: Rende
PREVOD: Ana Ivić

 

ImageOVO JE ZBIRKA PRIČA bez sumnje najuspešnijeg pisca sa ovih prostora koji je, usled više sile, maternji jezik zamenio engleskim i postigao toliki književni uspeh u Americi da ga čak porede sa Konradom i Nabokovim. Odmah po objavljivanju, 2000. godine, magazini poput "Njujork Tajmsa" i "Vašington posta" su zbirku uvrstili na top liste, ne štedeći hvalsopeve, štaviše, "Los Anđeles Tajms" ju je čak proglasio za knjigu godine. Kolekciju čini osam kratkih priča, od kojih je jedino "Slepi Jozef Pronek i Mrtve duše" po obimu bliža noveli ili zametku romana. Priče "Mljet", "Život i delo Alfonsa Kudersa", "Zorgeova špijunska mreža", "Harmonika", "Vođenje prijatnih razgovora", "Novčić" i "Imitacija života", svaka u drugačijem ključu, od postmodernističkih eksperimenata do surovog naturalizma, govore o pitanjima otuđenosti ili besmisla, tragediji ili ironiji života Balkanca koji pokušava da se snađe u novom svetu. U izbegličkom koferu, Hemonov alter-ego Jozef Pronek je u Čikago doneo nepoderive uspomene na SFRJ, olimpijsko i ratom razoreno Sarajevo, rusofilstvo, komunističko istorijsko nasleđe, kao i krvave sudbine austrougarskog nadvojvode i njegovog atentatora.

 

TIPIČAN ODLOMAK: "Pa šta se dešava u Čehoslovačkoj?", upitala je Andreina majka. "Jugoslaviji, mama, Jugoslaviji", rekla je Andrea. "Čitao sam nešto o tome. Trudio sam se da shvatim, ali jednostavno ne mogu", rekao je Andrein otac. "Hiljadugodišnja mržnja, izgleda".

 

PRVA REČENICA GLASI: "Ustali smo u zoru ne hajući za sunce nalik žumancetu, natovarili tamnoplavi 'ostin' koferima i povezli se pravo prema obali, a stali smo samo na izlazu iz Sarajeva da piškim."

 

POSLEDNJA REČENICA GLASI: "Spustili su čoveka koji je visio iznad mene, a on je okrenuo glavu, prvo levo pa desno, protegao je ruke kao da imitira avion koji uzleće, a onda se izgubio u mnoštvu."

 

KADA BI OVA KNJIGA IMALA MIRIS: mirisala bi na aerodromske čekaonice i restorane brze hrane.

 

PREPORUKA ZA ČITANJE: Pročitati i druge knjige ovog autora: "Nowhere Man", "Čovjek bez prošlosti" i "Projekat Lazarus".

 

Autor: Srđan V. Tešin ("Blic")

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement