Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

NASLOV: Sledeća priča
AUTOR: Sejs Notebom
IZDAVAČ: Arhipelag
PREVOD: Ivana Šćepanović

 

ImageOVO JE ROMAN jednog od najvećih savremenih holandskih i evropskih pisaca, koji je, ujedno, i jedan od najčešće pominjanih kandidata za Nobelovu nagradu. Notebom je romansijer, pesnik, putopisac i esejist, a njegova dela su prevedena na preko dvadeset jezika. Roman "Sledeća priča" na jedan izrazito suptilan način, u prvom licu, govori o Hermanu Musertu - gimnazijskom profesoru filozofije i klasičnih jezika, kome su đaci od milošte nadenuli nadimak Sokrat - koji je zaspao u Amsterdamu, a probudio se u Lisabonu. Sokratov život se koleba između latinskih citata i "Vodiča dr Straba", koje piše pod pseudonimom. Marija Zeinstra, profesorica biologije i Sokratova ljubavnica, Arend Herfst, profesor fiskulture i pesnik sklon premlaćivanju takmaca, i Lisa d'Indija, zanosna učenica, nesvesna toga da je njena mladost centar Zeinstrinog, Herfstovog i Musertovog sveta, glavni su protagonisti ove priče koja se odvija po rubnim predelima stvarnosti i snova. Priča meandrira poput Amazona kojim plovi (ili u magnovenju samo sanja da plovi?) naš junak u potrazi za izvorom strasti u našem hiperpolitičkom svetu.

 

TIPIČAN ODLOMAK: "Moji snovi su na neki neugodan način uvek ličili na život, kao da ni u snu nisam mogao ništa drugo da smislim, ali sad je bilo obratno, sad je moj život konačno ličio na san. Snovi su zatvoreni sistemi, u njima se sve uklapa."

 

PRVA REČENICA GLASI: "Nikada nisam sebi pridavao preterani značaj, ali to ne znači da sam, kad mi se hoće, mogao da prestanem da mislim o sebi, nažalost, ne."

 

POSLEDNJE REČENICE GLASE: "Niko neće čuti moju priču, niko od njih neće videti da žena koja onde sedi i čeka me ima lice mog najdražeg Kritona, lice devojke koja je bila moja učenica, tako mlada da se s njom moglo razgovarati o besmrtnosti. A onda sam joj ispričao, a onda sam tebi ispričao 'Sledeću priču'."

 

KADA BI OVA KNJIGA IMALA MIRIS: mirisala bi na snove.

 

PRONAĐITE SLIČNE KNJIGE: Pročitajte od istog autora i roman "Izgubljeni raj".

 

PREPORUKA ZA ČITANJE: isključivo noću.

 

Autor: Srđan V. Tešin ("Blic")

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement