RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Horkeškart - Nazad! - Beograd, 9. jun 2006.

 

Nazad u mrak
daju nam znak
nazad u kvar
za davnu stvar
Nazad u mulj
potopi žulj
nazad u boj
za narod svoj
Nazad u jad
selo i grad
i star i mlad
unazad sad

 

ImageVezivanje politike za umetnost i obrnuto, uvek je podsticaj za polemičku raspravu tipa da li je to nužno i da li to treba tako? Najčešće politički anganžman pojede zamišljenu umetničku vrednost, ali ma koliko svako od nas ne želeo da se bavi politikom, politika se bavi nama, pa sad u skladu sa vašim preferencijama odaberite poziciju na kojoj će vam stajati pantalone - oko stuka ili ispod kolena. Da li se nego seća grupe Magnet (Nune+Ivan+Jelena+...) i njihovih uličnih predstava po Beogradu početkom druge polovine devedesetih? Danas bi verovatno delovali smešno i besmisleno, ali tada... Trebalo je imati i muda i hertza za sve to i imalo je smisla... One koji su sa druge strane misli, podsetiću na misli vrhovne mudre sove srbske, premijera našega. Da li se možda eventualno sećate protesta onih zločestih "dječaka" iz Kule što su se odazivali na ime JSO pre nekoliko godina kada su blokirali autoput? Šta nam Sova reče - svako štrajkuje sa svojim sredstvima za rad. Lekari u mantilima, đubretari sa metlama, ergo, što ne bi i ubice sa bajonetima i automatima na gotovs. Kad situacija jeste takva, zašto to što je HŠ uradio ne bi bilo smisleno, iako je logika na ovim prostorima krajnje virtuelna kategorija? Da je mudrosti kod vaskolikog prostodušnog puka, akcija ovih naizgled klovnova i šarlatana, ove naizgled zaludne omladine, značila bi zabijanje prsta u oko sistemu, ali... To sve zvuči logično, međutim, logika ne stanuje ovde. Da parafraziram: temeljiti život ovde na logici, isto je kao i temeljiti matematiku na ironiji. Prst u oko naravno nije zabijen samo iz jednog razloga. Ti kojima je prst upućen odavno nemaju oči.

 

ImageU čemu je onda smisao svog ovog kerebečenja? HŠ zna da je to što radi besmisleno, ali sama spoznaja besmisla i ovladavanje istim je nužnost koja vam omogućava uzdizanje spram ovdašnje zaparloženosti. Onda kada spoznate besmisao, kada ovladate njime, prestaju inhibicije, briga vas za mnogo toga, sem za ono do čega vam je zaista stalo. Kada dovedete sebe u taj stadijum, tada sve svoje minuse koje po defaultu dobijate sa mestom i vremenom rođenja pretvarate u jedan ogroman plus. Šta se zapravo dešavalo tog dana u Beogradu? HŠ se pojavio ispred pet institucija (Rektorat BU, SANU, Patrijaršija SPC, Vrhovni sud i Vlada RS) za koje smatra da nam, u skladu sa svojim značajem, svojim trenutnim činodejstvovanjem donose mnogo više štete nego koristi, i pod prozorima njihovim otpevao gorecitiranu "serenadu" - NAZAD! (tekst: Škart, muzika: Radivoje Rašković, arr: Vladimir Živković). Možda vam se tekst ove pesme čini patetičnin, detinjim, retropoetskim, romatičarski naivnim, ali... Sve to što je izrečeno, stoji. Uostalom, ako se protivniku obraćate njegovim jezikom samo povećavate njegovu ostrašćenost i pojačavate njegovu uverenost da je to što i kako čini itekako ispravno. HŠ je uspešno izbegao tu zamku. Ovom muzikom za štetočine rekao je šta ima, pa ko je razumeo - shvatiće. Bolje sam nego u lošem društvu.

 

ImageIndikativno - nastup ispred Vrhovnog suda oficijelno je bio zabranjen, ali se niko nije bunio kada su im se pojavili pod prozorima. S druge strane, na jednom mestu je bilo evidentno prisustvo značajnijih policijskih snaga - ispred Patrijaršije SPC. Slučajno? Teško. Mora se znati ko je gazda u kući, a ova naša kuća je, nažalost, takva. Vrlo bitno za kraj. Na adresi www.horkeskart.org.yu/akcije/nazad/ možete naći audio i video zapis ove numere, kao i tekst na još sedam jezika sem srpskog. Molba: prosledi i daj dalje!

 

Nazad u mrak.
Return to sender.
Nazad u prapostojbinu.
Da li smo već tamo?
Da li sam ja bio mudrac mali što izaći nisam hteo nego su morali carskim rezom da me vade?
A ja živim u Srbiji, brale!
Dokle?
Dosta!

 

Autor: Branislav Nikolić

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement